2016. június 8., szerda

A gasztronómia negatív csúcsa

- Rendeljünk pizzát? – kérdezte kolléganőm a munkaszünethez közeledvén.

- Üsse kő...(!) – egyeztem bele. Évekkel ezelőtt egy vállalati bulin már ettem egyszer, de akkor nem voltam tőle elragadtatva. Gondoltam, hátha megváltozik a véleményem róla.

Latolgattuk, milyet kérjünk? Engem azon kívül, hogy szeressem alkotóelemeit, az is vezérelt, hogy lakjunk jól. Ezért javasoltam, hogy válasszuk a szórólapon „Csicsóka” névvel jelöltet, annál is inkább, mivel azon paradicsomos alapon lesz sonka, tükörtojás, bacon és sajt is.

- Oké – hagyta jóvá ötletemet munkatársam. A futár fiatalember a kért időpontra pontosan meghozta az árut, fizettünk, s testvéries osztozás után nekiláttunk az elfogyasztásához. A mérete jó nagy volt, nem mértük le, de az átmérője szemre tényleg elérte a 28 cm-t. A külcsine tetszetős, kívánatos volt. Még háromdeci ajándék konzervcolát is kaptunk hozzá, melynek feléről lemondtam a hölgy javára.  

Rágtuk, forgattuk a szánkban, s nagy falatokban nyeltük, hogy a munkaszünet végére végezzünk a pizzaevéssel.

Egy idő után megkérdeztem a nőtől: - te, érzel valamilyen ízt, mert lehet, az én ízlelőbimbóimat, mind a paradicsom, mind a sonka, mind a tükörtojás, mind a bacon, mind a sajt elkerüli. A tésztája felaprításához, megpuhításához pedig komoly kitartás szükséges.

Az ízek a kolléganőm elismerését se nagyon váltották ki, pedig a pizzán szemre volt bőven sonka, tükörtojás és bacon. Lehet reszeltek rá sajtot is, de azt nem sikerült felfedezem, persze, lehet, hogy a sütés közben szétolvadt.

Mondtam kolléganőmnek, hogy erdélyi paprikás szalonnát szoktam venni, s annak evése közben érzem az ízét. Ha tükörtojást fogyasztok, akkor szintén érzékelem a sült tojás zamatát, csakúgy mint a sonka, a sajt és egyéb étel ízét. De e pizzán így együtt egyik se nyerő, egyik se jön be. Úgy vélem, egy egyszerű zsíros kenyérrel nagyobb táplálkozási élvezethez juthattunk volna.

Meggyőződésem, hogy nem az alapanyagok és a pizza elkészítésének minőségével volt gond, hanem magával az egész konstrukcióval. Csodálkozok rajta, illetve talán örök rejtély marad számomra, hogy egy ilyen, a gasztronómia szerintem negatív csúcsát megtestesítő - talán olasz  - találmánnyal miként lehetett meghódítani a világot, nemzetközi sikerre szert tenni?

                     Cselényi György

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése